In Randers, Denemarken, worden de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker zichtbaar. Ze ervaren toename in de frequentie en heftigheid van de regelval, en daarnaast stuwt het zeewater op naar het Fjord, daarmee ook het naar onbedijkte het binnenland. De stad heeft ervoor gekozen om de verouderde regenafvoerkanalen te vervangen, en daarbij een grote stap in verduurzaming en vergroening van de stad te zetten. De haven wordt het culturele middelpunt van de stad en het centrum wordt vergroend. Daarnaast gaat de afvoer van het regenwater niet alleen meer ondergronds plaatsvinden, maar ook bovengronds. Randers wil de klimaatneutraalste stad van Denemarken worden tegen 2030.
Het eerste project dat de gemeente Randers opgezet heeft om daad bij het woord te voegen voor de beoogde hervormingen, is het Østervold Basin. De verlichting van het bassin is gerealiseerd met behulp van Plant-e technologie, in samenwerking met Louise Holme Andersen van LA Architekter. Louise had de leiding over het ontwerpen van de verlichting in en het groen rondom het bassin. Dat het project een groot succes was werd onderstreept doordat het nu al een prijs heeft toegekend gekregen. Het Østervold Basin is winnaar van de Randers Architectuur prijs 2021.
Bij het ontwerpen van het bassin, werden nieuwe out-of-the-box ideeën aangemoedigd. Dit was de perfecte uitdaging voor Plant-e om onze lichtbeleving naar het volgende niveau te tillen. In Randers hebben we de technologie in de oever van het bassin geïnstalleerd, onder het waterniveau. Met de geïnstalleerde Plant-e systemen voorzien we 128 lichtpunten, geplaatst in de beplanting, van stroom. Doordat individuele lichtpunten worden voorzien van de stroom in de nabije groene vierkante meter wordt er, in tegenstelling tot reguliere sfeerverlichting in de buitenruimte, veel minder gebruik gemaakt van bekabeling die op zijn beurt niet hoeft te worden verwerkt in de bestaande infrastructuur. Zo ontstaat er minder belasting op het groeiend groen en wordt er minder gebruik gemaakt van grondstoffen. Dit zijn grote voordelen. Plant-e systemen zijn op hun beurt autonoom losstaand en produceren CO2 negatieve elektriciteit.