Hoe werkt het?

Plant-e technologie stap voor stap:

  1. Onder invloed van zonlicht maken planten organisch materiaal (suikers) en zuurstof uit water en CO. Dit wordt fotosynthese genoemd.
  2. Dit organisch materiaal wordt door de hele plant getransporteerd.
  3. Een deel van dit organisch materiaal wordt niet gebruikt door de plant en uitgescheiden door de wortels.
  4. Bacteriën die van nature om de wortels heen zitten, breken dit organisch materiaal af waarbij elektronen en protonen vrijkomen.
  5. De elektronen worden opgevangen in de anode (de min-pool) van onze planten batterij.
  6. De elektronen stromen door de draad en kunnen worden gebruikt als elektriciteit. Door een slimme chip kunnen we het voltage verhogen, en daarmee bijvoorbeeld lampjes laten branden!
  7. Om elektronen te laten stromen heb je ook een plus-pool nodig, de kathode. Daar komen ze in aanraking met zuurstof uit de lucht en protonen uit stap 4 en reageren tot water.

Voordelen

Naast het feit dat elektriciteit maken met levende planten een mooie toevoeging kan zijn aan de huidige matrix van duurzame elektriciteitsproductie, zit er nog een aantal voordelen aan onze technologie en producten. Een aantal van deze positieve punten op een rij:

 • Het is CO2 negatief:
  • Planten verbruiken meer CO2 dan ze uitstoten. Daardoor is elektriciteit die opgewekt wordt met levende planten, als enige CO2 negatief! Dat is dus heel positief!
 • Het is groen:
  • Het is aangetoond dat groen in de omgeving, of dit nou buiten of binnen is, een positieve invloed heeft op mensen. Bovendien draagt groen bij aan een aangenaam (binnen)klimaat.
 • Het is duurzaam:
  • Voor al onze producten zijn wij continu op zoek naar de meest duurzame materialen. Kunststof dat wij gebruiken, is altijd gerecycled en alle materialen die we gebruiken, zijn inert. Dit betekent dat de materialen die wij in de natuur plaatsen, daar niet zullen oplossen of de natuur zullen aantasten. Onze Plant-e systemen kunnen dus, indien nodig, volledig teruggenomen en gerecycled worden.
 • Het maakt meervoudig landgebruik mogelijk:
  • Een Plant-e installatie doet geen afbreuk aan natuurgebieden, maar voegt juist wat toe. Meervoudig ruimtegebruik: zo krijgt een rijstveld bijvoorbeeld, naast productie van voedsel, de toegevoegde waarde van (decentrale) elektriciteitsproductie.